Mi történik egy jógaórán?

A gyakorlás és az óra felépítése

Egy foglalkozás kb 120 percet (2 órát) tart: egy intenzív bemelegítőből, kb. 60 perc gyakorlásból, 10 perc lazításból, és 20 perc elméleti újleckéből áll.

A foglalkozás során törekszünk az „emelkedett rezonanciájú közeg” létrehozására. Ennek érdekében „rituális” fegyelmet tart fenn a csoport. A gyakorlás csendben, többnyire csukott szemmel, megfelelő háttérrel, az oktató vezetése mentén zajlik. Ez biztosítja a megnyugvást, ellazulást, a személyes intim tér létrejöttét, és rövid időn belül (néhány foglalkozás után) a lelki és tudati szinten jelentkező mélyebb hatásokat.

A gyakorlás felvezetése 0-ról indul. Semmilyen előképzettségre nincs szükség (bár az érdeklődők egy részének van már valamilyen tapasztalata).(Az alapoktól való indulás fontos a közös nyelvezet kialakulása érdekében, így kevesebb a félreértés.)
Minden órán átismételjük az addig (előző órákon) tanult gyakorlati elemeket és hozzátanulunk egy-két új gyakorlatot. (ASANA-t).
A lazítás utáni újlecke minden héten új elemekkel jelentkezik, egymásra épülő, egymás alapját képező rendszerben („kosárszerű” rendszerben).

Az óra anyagát (minden foglalkozáson) nyomtatott jegyzet formájában megkapjátok:

  • Az új gyakorlat (ASANA) neve, leírás, az ellenjavallatok és jótékony hatások fizikai szintű (izomzatra, ízületekre, ínszalagokra, stb.) hatásai. Az egészségügyi rész összhangban van a mai gyakorolt orvostudomány ismereteivel és annak anatómiai nyelvezetét használja.
  • Ismertetve van az ASANA kifinomult hatásmechanizmusa (melyik erőközpontra (csakrára) hat, milyen belső állapotokat vált ki (megnyugtat, elcsitít, felpezsdít, serkent, egyebek…), a hosszabb idejű kitartás során jelentkező lelki-állapot és tudat-állapot változások. Ez a rész a modern pszichológia nyelvezetét és a több ezer éves jóga-hagyományok ismereteit hozza párhuzamba.
  • Az elméleti új-lecke gerincét képező gondolatok, információk is a jegyzeten vannak. Ezek többnyire tömör fogalmazásúak és jellegzetes „szak”kifejezéseket (szanszkrit jóga terminusokat) is használnak. Az újlecke értelmezéséhez a csoportvezető magyarázatai szükségesek (az oktató tudásához mérten igyekszik érthetővé tenni, és jó példázatokkal szemléltetni).
  • Egy tanév alatt hozzávetőleg 40db. 4 oldalas jóga-jegyzet (kb. 160 oldalnyi tömör anyag), és több cd kerül kiosztásra (jegyzet jelenleg 7 évre van összeállítva).