Az Asanak működésének magyarázata

Az ASANAk szokatlan, nálunk kevésbé ismert mozgáskultúrát képviselnek. A hatások a hosszú ideig mozdulatlanul kitartott (különböző jól meghatározott) testtartások következtében jelennek meg. Az alábbiakban (a teljesség igénye nélkül) felsorolásra kerülnek az ASANAk általános hatásai. Az ASANAk egyedi hatásainak bemutatása a további újleckék részét képezi.

Izomnyújtás:
A mozdulatlan kitartás során egyes izomcsoportok nyújtásnak vannak kitéve. Az izmok ellazítása, a test önsúlyának tudatos használata a nyújtást fokozza. Az ASANAk gyakorlása visszaállítja a fizikai hajlékonyságot, a mozgásszabadságot.

Izomfeszítés után fellépő spontán ellazulás:
A mozdulatlan kitartás során egyes izomcsoportok erőteljesen megfeszülnek. Az ASANA befejezésekor a megfeszült izom spontán módon ellazul. Ezt a módszert főleg olyan izomcsoportok ellazításánál használjuk, amelyeket nem tudunk tudatosan (akaratlagosan) befolyásolni (lazítani).

A gerincre kifejtett jótékony hatások:
A hátgerinc különböző görbületei, merevségei, csontosodásai vagy kopásai fizikai mozgáskorlátozottságot eredményeznek. A gerinc elváltozások, a gerincben található illetve a csigolyák között kilépő idegpályák működését akadályozzák, aminek sokrétű következményei vannak. Kifinomult síkon a hátgerinc mentére fontos energia csatornák vetülnek ki.
Gerincproblémák esetén az energiaáramlás akadályozva van. Fordítva is igaz, az energetikai diszharmóniák gerincproblémákat okoznak.
Az ASANAk egy jelentős hányada a gerinctájékot lazítja, a gerinccsigolyákat egymástól ,,felszabadítja”, és a gerinc mozgásszabadságát visszaadja. A gyakorlás során megerősödnek a törzs tartóizmai, fokozatosan visszaáll a hátgerinc helyes statikája.
Mint mindenhol itt is a legelőnyösebb kezelés a megelőzés. (…folyt.)