Ezoterikus anatómia

A hagyományos orvosi anatómia a boncolások megfigyelésein alapszik és a fizikai test anyagi felépítésével foglalkozik. A jóga anatómiája elsősorban a kifinomult (a közönséges látás számára láthatatlan) struktúrákkal foglalkozik: a lény vitális, asztrális és mentális testével. Ezek a testek (burkok) egyes magasabb rendű tudatállapotokban tisztán érzékelhetők és megtapasztalhatók.
A magasabb rendű tudatállapot elérhető a szexuális önmegtartóztatás, a Laja Jóga, a koncentráció, a meditáció, extázis vagy más módszerek révén. Ezek a kifinomult struktúrák tartalmazzák a nagyon finom és láthatatlan csatornákat (NADIk), amelyeken keresztül az energia eloszlik lényükben és az erőközpontokat (CHAKRAk), amelyek az élet szubtilis energiájának, a PRANA-nak a felhalmozódási gócpontjai. Az ezoterikus anatómia azokkal a rendkívüli, jótékony hatású jelenségekkel is foglalkozik, amelyek fokozatosan jelenek meg és erősödnek fel lényükben. A megébredő KUNDALINI SHAKTI (lényünk alapvető energia formája) óriási lelki-szellemi erőt nyújt.

A nyugati kutatók első generációja, akik a jóga tudományát vizsgálták, elhamarkodottan úgy gondolták, hogy a NADIk az idegrendszer különböző részeinek felelnek meg. A jógik évezredes tapasztalataik alapján tisztában vannak azzal, mi a különbség a belső tapasztalatok alapján leírt finom test modellje (ami megegyezik az indiai természetes gyógyítási rendszer, az AYURVEDA orvosi modelljével) és a nyugati gyógyítás orvosi modellje között.

A jóga belső tapasztalásai alapján megalkotott sokféle strukturális modell meglepő hasonlósága azt jelzi, hogy a CHAKRAk és a NADIk objektív szerkezeti elemek. Mindezek a megbízható vélemények azt mutatják, hogy ezek egyáltalán nem kitalált dolgok. A CHAKRA-rendszer különböző modelljei (bölcs módon) olyan térképeknek tekinthetők, amelyek csak a (Mindenható iránt nyitott) belső felfedező útra induló ember számára hozzáférhető. A keresés során felfedezi lényének pszicho-szomatikus struktúráit, ezeket tudatosan átalakítja és végül feloldja az eredeti isteni létben (SZAT) vagy a transzcendentális isteni tudatban (CSIT). A jóga ezoterikus anatómiájának célja, hogy vezesse a jógit a lélek belső világának csodái felfedezésében és segítse az azokon való felülemelkedésben. Ez a kifinomult világ állandó és szoros kapcsolatban áll a fizikai hordozójával. (…folyt.)