Jóga és felnőttképzés

A XXI. századi iparosodott országok nagyvárosaiban élő felnőtt lakosság körében egyre inkább elfogadottá válik, hogy a tanulás időszaka nem ér véget a húszas évei végén. A felnőtt egész élete során (leginkább aktív időszakaiban) folyamatosan kell képezze magát.

Sajnos, a gyakorlatban, a felnőttképzés szinte csak a munka-képzésre szorítkozik. Sokszor szem elől tévesztik, hogy a szakmai képzettség nem elég. Bármilyen munkaterületen elengedhetetlen egy kiforrott és stabil személyiség, egy kiegyensúlyozott érzelemvilág, jó összpontosító képesség, a gondolkodás összeszedettsége és más pozitív belső értékek.

Az életnek csak egy részét jelenti a munka, a másik (és talán fontosabb) a magánélet, a család, társadalmi élet. A magánéletben egyértelműen szükségszerű a fizikai, lelki, mentális kiegyensúlyozott, jó állapot. Ez a jó élet alapja!

A jóga szellemi hagyománya több ezer éves emberi egyetemes műveltségből táplálkozik és a mai kor emberének is képes egyetemes értékeket közvetíteni. A jóga foglalkozások rendszere olyan felnőttképzést nyújt, ahol a személy megválaszthatja mennyi időt szán magára, és mire helyezi a hangsúlyt. A tanítás az önképzés igényére támaszkodik, nem vizsgáztat, nem kötelez, nem térít, meghagyja a hallgató önállóságát. A tanítás igyekszik egyetemes értékeket közvetíteni: fizikai gyakorlatok, életvezetési tanácsok, az emberi pszichikum és tudat működése, öntudatosodás, találkozók, táborok, társadalmi élet és egyebek.