Jóga és sport

A modern kor sporttudománya a jógát a rekreációs „all life time” sportok közé sorolja. A rekreáció kifejezés azt jelenti, hogy nem versenycentrikus, hanem karbantartó, egészségmegőrző, felnőtt korosztálynak szánt tömegmozgalom jellegű sport. Az „all life time” azt jelenti, hogy az egész élet során gyakorolható és minden életkorban jótékony irányba befolyásolja a szervezetet (és a lelki, mentális állapotot).

Európában a felnőtt lakosság hozzávetőleg 50%-a rendszeresen gyakorol valamilyen egészségmegőrző tömegsportot (kocogás, kerékpározás, úszás, téli sportok, jóga, harcművészetek, stb.). Egyes jóléti (és több évtizedes egészségmegőrző kultúrával rendelkező) államokban ez az arány a 70%-ot is meghaladja. Ezek a mozgalom jellegű felnőtt sportok intézményesített állami támogatásban részesülnek, mert bebizonyosodott, hogy reális egészségmegőrző hatásuk van. A rendszeresen mozgó emberek kevésbé betegesek, frissebbek, és idősebb korban is az átlagnál egészségesebbek, így kisebb anyagi terhet jelentenek az egészségbiztosítás számára.

A rekreációs sport szükségszerűségére az ipari forradalom korában ébredtek rá, és olyan rendszerré nőtte ki magát, ami a felnőtt dolgozó munkaerő fizikai-pszichikai jólétét hivatott biztosítani. Magyarországon a felnőtt aktív lakosság alig 20%-a végez valamilyen egészségmegőrző sportot! A szellemi munkát végző értelmiségi réteg igénye az utóbbi időben egyértelműen növekszik. Egyre többen ráébrednek, hogy ez nem luxus, hanem alapszükséglet.

Manapság a jógát elérte egy divathullám, ami nem biztos, hogy előnyére szolgál. Az aerobic, fitness, streching és más „trendi” jógának hirdetett foglalkozások nélkülözik a szellemi hátteret. A több ezer éves múltra visszatekintő jóga olyan szellemi irányzat, aminek jól kidolgozott fizikai gyakorlatrendszere van, és talán a legsokrétűbb pszihikai és mentálhigéniai eszköztárral rendelkezik. A jóga sport is, de annál sokkal több.